Weingut Eller Silvaner Spatlese feinherb 2017-te bestellen va. 6 flessen

€ 14,95

Op voorraad
Levertijd: 14 dag(en)

Beschrijving

Een prachtige creatie van Weingut Eller, een Silvaner met een vleugje eikenhout.Een heerlijk frisse en fruitige wijn, de Silvaner van Eller. Het is duidelijk dat dit een wijn van Spätlese-niveau is, getuige de levendige zuren (dit komt alleen voor bij Silvaners van topkwaliteit). Normaliter zijn Silvaners namelijk met hun lage zuurgraad tamelijk ‘saaie’ wijnen. Dit is weer een mooi voorbeeld van het vakmanschap van de wijnboer!

In de neus een hint van vers gemaaid gras en in de mond milde zuren en kruidige tonen, precies wat een liefhebber van een goede Silvaner verwacht. Alleen in Franken zijn Silvaner-wijnen te vinden van vergelijkbare kwaliteit!

Aan het begin van de 19e eeuw begon de gestage opmars van de Silvaner. Hij verdrong oude minderwaardige rassen, maar ook Gutedel en Elbling, bijvoorbeeld in de Pfalz. Medio 19e eeuw was het zelfs het belangrijkste Duitse druivenras. Een op de twee wijnstokken was Silvaner. De continue teruggang van de afgelopen decennia, met name ten gunste van Müller-Thurgau, heeft het aandeel van de Silvaner tot 5% doen dalen. Op dit niveau en met 5300 hectare lijkt deze traditionele druif zich te handhaven. Vooral in Rheinhessen beleeft hij een zekere wederopleving. De Rheinhessen Silvaner beslaat bijna 2500 hectare. Verder staat in Franken nog eens 1250 hectare Silvaner, in de Pfalz zo’n 900 hectare en nog eens 300 aan de Nahe. Ook in het Badense Ihringen heeft men een bijzondere band met de Silvaner.

De Silvaner stelt hogere eisen aan de bodem dan de Riesling. Droge of stenige bodems voldoen bijvoorbeeld niet. Silvaner is gevoelig voor vorst in de winter. Vooral de Frankische wijnboeren kunnen dat keer op keer meemaken. Silvaner kan hoge opbrengsten opleveren voor ongecompliceerde wijnen voor alledag, maar bij beperkte opbrengst evenzogoed hoge predikaatswijnen. Beeren- en Trockenbeerenauslesen behalen bij de DLG-Prämierung regelmatig grote prijzen.

Drink deze wijn bij de ‘plattelandskeuken’, dus bij een lekkere stamppot zuurkool, boerenkool of andijvie, maar ook bij witvis-gerechten is deze wijn een uitstekende begeleider.

Drinktemperatuur: 10-12°C.