Delgado Zuleta Pedro Ximenez sherry Solera 1941

€ 22,95

Op voorraad
Levertijd: 14 dag(en)

Beschrijving

De PX dankt zijn naam aan een soldaat uit het leger van Karel V Peter Siemens genaamd, die de Riesling druif vanuit Duitsland heeft meegenomen naar Spanje en daar aangeplant heeft. De Pedro Ximenez is de Druif voor zware Cream-Solera's.

De Delgado Zuleta PX is gemaakt volgens het in Jerez gebruikelijke Solera Systeem, oftewel het bodemvaten systeem.Bij dit systeem, dat stamt uit 1941, stapelt men rijen vaten van verschillende jaargangen op elkaar, waarbij men uit de onderste rij aftapt en deze rij bijvult met de inhoud van de rij erboven.De sherry wordt daardoor constant "geblend'', waardoor hij door de jaren heen een constant smaak behoud.

Deze Degado Zuleta( hofleverancier van het Spanse koningshuis) is een wel heel bijzondere PX-Solera. Het vatensysteem is namelijk 5 rijen hoog en alleen topjaren worden gelagerd.Telkens wanneer zich een topjaar voordoet ( gemiddeld een keer in de 3 jaar) wordt uit de onderste rij vaten een derde van de inhoud afgetapt en gebotteld, waarna deze vateb worden bijgevuld met de inhoud van de rij daarboven. Hierdoor ontstaat uiteindelijk in de bovenste rij weer ruimte voor de nieuwe oogst. Omdat een topjaar gemiddeld een keer in de drie jaar voorkomt, duurt het zo's 15 jaar voordat de sherry in het onderste vat terecht is gekomen en gebotteld kan worden.

Aan deze zee lange vatrijping dankt deze sherry zijn krachtige , volzoete smaak en zijn hoge viscositeit.

Men proeft rozijnen, vijgendadels en eikenhout.Deze sherry doet eerder denken aan een oude Vintage Port dan aan zijn collega-sherry's.

Heerlijk in combinatie met pittige kazen (b.v. overjarige brokkelkaas, sterke blauwschimmelkazen), maar ook zeer geschikt bij zoete desserts, of bij koffie met bonbons.